Dr. László Gábor blogja

Dr. László Gábor blogja

Miért indítom el ezt a blogot!

2020. szeptember 06. - Dr. László Gábor

Dr. László Gábor vagyok, pénzügyi szakjogász és tartozásrendezési szakértő, a Bankmentor szakmai vezetője. Pénzügyi témában éppen a napokban jelent meg a könyvem "Pénzügyi méregtelenítés" címmel.

Ez egy hiánypótló könyv, olyan szempontból, hogy kifejezetten a magyar pénzügyi problémákra vonatkozik, magyar embereknek, magyar megoldásokkal. Bár kis részben szó esik a bevételek növeléséről, és annak módjairól is a könyvben, de nem egy tipikus amerikai "hogyan gazdagodjunk meg" könyv.

Fő szakterületem a banki egyezségkötések, és az adósságcsökkentés. Ehhez a területhez számos kisebb terület tartozik mind pénzügyileg, mind pedig jogilag. Elég csak a végrehajtási eljárások számtalan szabályát említeni, és máris a témák óriási tárháza tárul elénk. A könyv írása közben is jó néhány fejezetnél éreztem azt, hogy még bőven lenne mit írni erről a témáról. Számtalan esetben szerettem volna még jobban beletenni a saját véleményemet, kicsit szubjektívebben leírni az adott témakört.

Azt is szerettem volna ugyanakkor, hogy a könyvem könnyen olvasható, és lehetőségek szerint tömör legyen, hogy minél többen olvassák el ténylegesen is. Szeretném, ha nőne a pénzügyi tudatosság a lakosság körében, és csökkenne az az információs asszimetria, ami a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók ismerete, valamint a lakosság ismeretanyaga között tátong.

A lényeg, hogy ezért a könyvemben sok témakört az érthetőség és a terjedelmi korlátok miatt csak szűkebben elemeztem ki. A mai nappal elindított blogomon ezeket szeretném jobban kifejteni. Kicsit jobban beletenni magamat, az én véleményemet. Lehet, hogy lesznek pillanatok, amikor majd nem értesz egyet velem. Lesz talán olyan is, amikor a véleményem talán meg is botránkoztat. De éppen ez a célom. Hogy elgondolkodj ezeken a dolgokon. Nem kell, hogy egyetérts velem, csak gondolkodj el rajta.

Minél több pénzügyileg tudatos ember lesz Magyarországon, minél többen gondolkodunk el dolgokon, ahelyett hogy kész tényként elfogadnánk azt másoktól, annál hamarabb léphetünk egyel magasabb szintre pénzügyileg. És ez az ország érdeke is. Tudatosabb emberek az élet minden területén. Némely témát már a bankmentor youtube csatornáján lévő videókban is kielemeztem, de ezeket is szeretném tovább pontosítani, és gondolkodásra késztetni ezekkel kapcsolatban téged is. Ha szeretnél tudatosabb lenni ezen a téren, ha úgy érzed, hogy valamilyen szinten fontos ez a téma számodra is, úgy olvasd el majd rendszeresen a blogomra felkerülő bejegyzéseket. Köszönöm, ha követsz engem!

A bejegyzés trackback címe:

https://drlaszlogabor.blog.hu/api/trackback/id/tr3316192344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golopi Márta 2020.09.21. 10:17:25

Sajnos igen rám is rámerőlteték régen is és négyéve is a hiteleket is, így 50 éven felüli vagyok most már havi szinten mint a bank allkalmazottak is, tisztelet akik nem, de inkább igen! Így kerültem én is azzok közé akiket az anyagi kényszerhelyzetemnek köszönhetően, vannak kártyahiteleim a mai napig!

Rodney_2 2020.09.21. 22:56:17

@Golopi Márta: Kedves Márta, érdekelne hogyan ment ez a hitel magára erőltetése. Jöttek a baseballütős emberek és mondták hogy itt kell aláírni? Vagy egyszerűen csak debilnek tetszik lenni? Valami részleteket ha lehetne...

K. Any 2020.10.03. 00:14:47

Sajnos van min gondolkodni, a téma szinte kimeríthetetlen.
Azok közé tartozom, akik a devizahitel válság idején nagy gondba kerültek. Nem vesztettem el a lakást, forintosítást követően viszont ellentmondtam annak, eljárást indítottam, melyet sikeresen megnyertem! Ügyvéd nélkül, mert mindenki azt mondta, bank ellen nem lehet nyerni, s nem képviseltek.
Az emberek szerint, a nem devizahitelesek szerint örüljek, hogy segít nekem a kormány, megvetettek, mondván, a saját hibámból kerültem ilyen helyzetbe. Pedig nem. Mindenesetre az tény, hogy milliókkal csökkentették a tőketartozásomat, és szerintem ez mindent elmond! Mégis kevesen mertek a forintosításkor eljárást kezdeményezni. Nem csodálom. Idegileg megviselt. Hosszú, és fájdalmas menet volt.
Ugyanakkor amíg nem volt vége, valahogy törlesztenem kellett. Egyik hitel jött a másik után. Nem volt megállás. Hitelből fizettem a hitelt. Ha akkor bedől a lakáshitel, elvesztek mindent. Majd végül ezeket nem tudtam törleszteni, s ezek dőltek be, nem a lakáshitel. A követeléskezelők pedig nem partnerek, a hatalmas haszon lebeg a szemük előtt.
A moratórium idején a médiát azzal szórták tele, hogy annak ellenére segítenek, hogy nem vonatkozik az rájuk, de a véres valóság az, hogy fittyet hánytak az egészre. Kőkeményen elutasítottak, pedig addig megállapodás szerint fizettem részükre. Egyszerűen kijelentették, ha nem fizetek tovább, felmondásra kerül a megállapodás, és az egész tartozásom, egy összegben, kamatostól esedékes lesz. De azért kicsit elszórakoztak velem: amikor írtam neki, visszaírtak, hogy hívjam fel őket, találunk megoldást. Mikor telefonáltam, azt mondták, fizessek, nincs könnyítés, ha mégis kérek, írjak. Így ment ez, miközben persze minden hónapban fizetnem kellett.
Szóval a médiában tett szépnek hangzó nyilatkozatok, emberek megsegítésére a nagy többségnek szólt, azoknak, akik nem tartoznak ügyfeleik közé. Akik azt hihették így, most megint segítenek nekünk. Így ismét szembefordították a két csoportot egymással. Ők ugyanis elhiszik, azt hiszik, hogy kaptam segítséget, miközben én tudom, hogy nem. Ugyanúgy nem valós segítség ez, mint annak idején a hangzatos megsegítése a devizahiteleseknek. Csak az tudja az igazat, aki benne van. A másik oldal meg hazugnak tart bennünket.
Kegyetlen gépezet ez. Van miről írni, a téma kimeríthetetlen.

K. Any 2020.10.03. 00:31:32

@Rodney_2: Üdvözlöm!
Nem tudom, Mártával mi történt, de egy ismerősöm esetét elmesélem Önnek.
Egyszerű, átlagos 0%-os áruvásárlási hitel kapcsán azt mondták neki, csak akkor kapja ezt meg, ha kéri, beikszeli a hitelkártya igénylést is. Hát megtette. Fél év is eltelt, mire kiküldték a hitelkártyáját. Nem is emlékezett rá. Eltette, nem használta. Majd újabb fél év eltelt, mikor sajnos munkanélkülivé vált. Nem tudott elhelyezkedni, fővárostól távol, keleti régióban szinte semmi munkalehetőség nem volt. Majd mikor nem volt mit a családjának enni adni, hát a kártyához nyúlt. Használta, vásárolt, élelmiszert. Bízott benne, ha elhelyezkedik, gyorsan visszafizeti azt. Majd minden kérés nélkül, szinte havonta emelték fel a hitelkeretét. Mindig megfogadta, nem nyúl hozzá, csak egyszeri alkalom volt, csak most volt az utolsó... viszont az éhes szájak erős hatással bírnak ám! És az áhított munka csak nem jött... így nem tudott fizetni, nem tudott törleszteni. Idővel felmondta a bank, de ekkor már jelentős tartozás volt rajta.
Igen, az ismerősöm volt a hibás, hogy hozzá nyúlt, nem tartottak pisztolyt a fejéhez. Ugyanakkor ő nem kérte a hitelkártyát! Csak egy mosógépet vett 0%-os kamattal! Ez nem volt rossz döntés! És ezt kapta hozzá... amikor pedig megszorult, nem tudott ellenállni a kísértésnek. Gyenge volt, hibázott. De nem kérte a hitelkeret emeléseket sem! Mégis kapta. Igen, ő használta fel, ő költötte el.
Ez is egyfajta belekényszerítés, nem csak az, amikor fegyvert tartanak az ember fejéhez. Ha a szegény ember orra elé hitelkártyát tesznek, vesz belőle élelmiszert a családjának. A bank részéről igenis tisztességtelen, hogy szegény ember elé hitelkártyát tesz, majd rendre emeli annak hitelkeretét. Ugyanannyira szemét húzás, miképp ha egy alkoholista elé leteszünk egy üveg piát. Igen, ő lesz a hibás, hogy iszik belőle. De az is hibás, aki megkísérti, s leteszi elé az üveget!
Nem tudom, mi történt Mártával. De nem hiszem, hogy gúnyolódni kellene másokon, vagy kétségbe vonni azt, amit mond, ahogy érez.
Az ismerősöm csak családi és baráti segítséggel tudta le a tartozását. De nem mindenki ilyen szerencsés. És végignéztem, min megy keresztül, mert segíteni nem tudtam neki. Viszont megértettem, és nem ítéltem el. Nem luxusútra ment a pénzből, s nem tévét vett. Élelmiszert vásárolt... Tényleg olyan rossz ember lenne?

Rodney_2 2020.10.05. 22:29:22

@K. Any: Kedves, köszönöm a történetet. Megpróbálok érzelemmentesen válaszolni és ha "csúnya" szót használok az nem érzelemből van, hanem ténymegállapítás.
Az ismerőse nem rossz ember, hanem egy ostoba átlagember. Aki nem tudja felfogni a tettei következményét. A mai modern demokráciában az ilyen embereknek jogaik vannak, aztán amikor jó nagy szarba kerülnek az ostobaságuk miatt, akkor természetesen mások a hibások. Ez annyira unalmas már hogy nem is tudom mit mondjak. Teleki Pál pl. vállalta a felelősséget a tetteiért és főbelőtte magát. Ő egy úriember volt és nem egy nagypofájú darab szar. Erről kb ennyit :( Nem muszáj a más pénzéből zabálni. "normális" társadalmakban az ilyenek elpusztulnak a hülyeségük miatt, kapnak egy Darwin díjat és ennyi. A modern civilizáció meg életben tartja őket. Vannak felmérések amik mutatják hogy a legfejlettebb társadalmakban, ahol a legtöbb információ rendelkezésre áll (ott az internet pl) egyszerűen egyre hülyébbek az emberek. Nyilván a megfelelő szelekció hiányában... Egyáltalán nem akartam ilyen csúnyákat írni csak nyilván felhúztam magam közben. Most megpróbálom elmagyarázni:

Lát egy 0%-os hitelt. Ingyen pénz. Nem gyanus, bazmeg??? De csak akkor kapja meg ha kér mellé hitelkártyát. Nem gyanus??? Az ilyen ember hogyan választ TV-t, hűtőszekrényt vagy autót. vagy lakáshitelt. Vagy remek magas hozamot igérő befektetést. Teccik érteni?? A 0%-os hitel miért jó annak aki a pénzt adja?? Hát azért mert elad mellé egy hitelkártyát. Normális esetben az történik, hogy a kedves ügyfél nem teszi el a kártyát hanem el is kezdi használni. Azon a bank már keres jutalékot akkor is ha nincs semmi gond (a pénzforgalomból kap, tehát nem az ügyfélnek/ ismerősének kerül pénzbe, hanem onnan kap jutalékot ahol használja a kártyát, ez még nem az ügyfél lerablása). Aztán ha az ügyfél nem fizeti időben amit kell, akkor nagyon magas kamatot számolnak neki. Ez már jó üzlet, de rizikós is, mert van aki ilyen spirálba kerül és soha nem tudja visszafizetni a pénzt. Akkor azon bukik a bank, de ezt a bukást kifizetteti a magas kamatban a "jó ügyfelekkel" Ezért magas a kamat, van benne egy elég magas "kockázati felár".
Egy másik dolog az, hogy aki képes áruvásárlási hitelre venni valamit, annak olyan a viszonya a pénzhez és a hitelhez, hogy általában jó hitelkártya ügyfél, mert elkezd minden szart vásárolni, hiszen ott a hitelkártya, aztán a következő havi fizetése már a limitig kihasznált kártya törlesztésre megy, vagyis újra pénz nélkül marad és neki áll abban a hónapban is kiköltekezni a kártya limitjéig. Az USA-ban és sok nyugati országban így él az átlagember. Hitelből vett lakásban lakik, hitelből vett kocsival villog, hitelből vette a bútorait. És limitig van minden hónapban az 1 -2 -3 hitelkártyájával. Na ettől aztán kurva gazdagnak tünnek ezek az emberek. Mindenük megvan. Amerikai álom :) Csak praktikusan még semmiért nem fizettek. A lakásra még 25 évig keresik a pénzt, a kocsira a következő 5 évben, stb stb. Tök jó nekik, ugye? Nyugaton sokkal nagyobb az emberek eladosodottsága mint mifelénk keleten. Ettől aztán gazdagabbnak látszanak mint amilyenek. Más kategória, de pl amikor a Maxwell nevű milliárdos médiacézár öngyilkos lett, kiderült hogy negatívban volt, több hitele volt, mint vagyontárgya. Ugye milyen érdekes?? Méga milliárdosok között is van akinek nincs semmije :)

Mit mondjak még?? Szerintem alapszabály hogy meg kell tanulni hitel nélkül élni. Nem könnyű, de a példák mutatják hogy a hitelből élés hamar még sokkal nehezebbé válik. A hitelből vásárlás egy előre hozott fogyasztás. Olyan pénzt költ el a delikvens, amit még nem keresett meg, amit csak a jövőben fog megkeresni, ha egyáltalán sikerül. Aki ezt felvállalja, az nézzen szembe a következményekkel.

K. Any 2020.10.05. 22:52:43

@Rodney_2: Maga egyszerűen csak szimplán idióta. Ez a rövid, tömör véleménynem, de ha szeretné, kifejthetem!
Maga az, aki mindenért mást tesz felelőssé, csak ügyesen álcázza. Cseppet sem empatikus, és még csak meg sem próbálja megérteni a másikat. Őszintén sajnálom, és mély részvétem a párjának (feltéve, ha van!), és családjának (ha még elviselik Önt!)! Nagyon boldog, szép, és hosszú életet kívánok a maga köré épített, igaz, hitel nélküli, de annál ridegebb, érzelmektől, szeretettől és leginkább emberektől mentes világban! Maga igazán magányosan fog élni, és annál is magányosabban fog meghalni egyszer. Akkor is, ha piszkosul sok pénze van, amit a baromi nagy tudásával keresett, és mások földbe döngölésével, és ha szám szerint sok ember veszi is körül, hiszen azok minden bizonnyal csak facebook barátságok, azaz személy, arc nélküli számok. Valójában baromira magányos az ilyen érzelmektől mentes, rideg és számító ember. Nyugodtan veregesse meg a vállát, hogy milyen jó fej, mert tudja, csak maga gondolja így.... Szóval gratulálok, de még véletlenül sem szeretnék Önhöz hasonlítani! Borzalmas élete lehet egy ilyen lelki szegénynek, aki nem ismeri sem az érzelmet, sem a szeretetet, sem az emberséget!

Mit mondjak még? Szerintem alapszabály, hogy nem ítéljük el a másikat, és megértők vagyunk. De hát kinek mondom ezt? Egy szív és lélek nélküli, érezni nem képes ... senkinek.

0dzsud0 2020.10.06. 08:45:07

@Rodney_2: "Szerintem alapszabály hogy meg kell tanulni hitel nélkül élni. Nem könnyű, de a példák mutatják hogy a hitelből élés hamar még sokkal nehezebbé válik."

Ez úgy alapvetően persze szép gondolat, de azért pl. egy ingatlanvásárlás hitel nélkül...hát, olyan túl sok embernek szerintem nem jön össze. Nem feltétlen azért, mert még tanulni kéne, hanem pl. azért is, mert ha rendelkezésre áll a megfelelő önerő, akkor azt a pénzt, ami amúgy albérletre megy havonta, miért ne akarná Magyarországon valaki inkább a lakáshitelébe fizetni?

Rodney_2 2020.10.06. 11:10:24

@0dzsud0: A hitelnek kb 2 formája van aminek van valami értelme: a beruházási hitel (vagy a vállalkozást finanszírozó hitelek), mert ott a hitel költségét (kamatok, díjak stb) jó esetben kitermeli a vállalkozás nyereséges tevékenysége (ez vonatkozik a befektetési célból vett lakóigatlanra is). A másik pont az amit említ, a lakáshitel, ahol megspórolja a bérlet költségét és kb az a fedezete az adósságszolgálatnak. A többi hitelforma nem is olyan régi és a modern fogyasztói társadalom terméke: amikor az agyhalott csőcselék egymással versenyez fogyasztásban, akkor lehet őket lerabolni mindenféle jól megtervezett banki termékekkel. Az ilyen @K. Any: féle elmebetegek ideális célközönség.

Rodney_2 2020.10.06. 11:14:08

@K. Any: Javaslom hogy forduljon elmeorvoshoz. A valóság tagadásának magas fokát műveli. Ha valaki nem agyhalott söpredék, akkor már nincsnenk is érzelmei és egyedül fog meghalni, blabla. Ha nem hitelből zabálok, akkor rideg és számító vagyok :))) Nem valami hisztérikus agyhalott kurva tetszik lenni véletlenül? IQ teszt kijött pozitívra? Szánalmas :(((

K. Any 2020.10.06. 11:25:56

@Rodney_2: Továbbra is fenntartom az álláspontomat: maga egy idióta. Nem azért, amit mond, hanem ahogyan teszi.

Lenézni embertársainkat, s ilyen stílusban kioktatni, több mint nem szép dolog. Egyenesen gusztustalan. de mondhatnám azt is, vérlázító. Mindenki nem érthet mindenhez. Azért, mert valaki nem kellően tájékozott mondjuk a pénzvilágában, akkor dögöljön meg, fulladjon bele az életbe? Hmm.. szép szelektálás! A pénzügyi szektorban dolgozóknak pont az lenne a dolga, hogy kellően tájékoztassák a hozzá nem értő embereket, nem az, hogy visszaélve ezzel becsapják őket! Ön az embereket elítéli, de azt, hogy egy embercsoport visszaél a tudásával, információval, azt tök természetesnek tartja? Mert hozzászólásaiban pont ez sugallja!

Az Ön elve szerint, akkor dögöljön meg az is, aki nem tud mondjuk villanyt szerelni, s másra van utalva? Bezzeg a villanyszerelő, aki ezzel visszaél, az normális?

Vagy az, aki nem tudja magát meggyógyítani, mert nem orvos, s nincs ilyen képesítése, s rálátása a dolgokra, az is rohadjon meg? Arra biztatja az orvosokat, hogy tudásukkal zsarolják, és tartsák "kezükben" az embereket, s éljenek vissza tudásukkal?

Még folytathatnám...

Szóval az Ön véleménye szerint, ha egy ember az élet minden területéhez nem ért maximálisan, az élet minden területén nem briliáns elme, akkor jobb, ha önkezűleg végez magával, mert már azonnal életképtelen? Csak kérdezem, Ön mindenhez ért? Nyilván nem .... bár valószínűleg azt hiszi!

Szóval fenntartom, Ön egy IDIÓTA! Csak egy pillanatra üljön le, nézzen maga elé, és gondolkodjon. Bár hiú remény, mert valószínűleg nincs mivel.

Szóval ki is az elmebeteg? :-))))
süti beállítások módosítása